رنگ برند و تاثیر آن در جذب مخاطب
حتما تا الان برای شما اتفاق افتاده که یک عطر، یک طرح و یا یک رنگ برای شما خاص، یا خاطره انگیز، یا حتی مهم شده باشد. یا حتی شاید رنگی هست که ناخودآگاه برای شما ایجاد جذب می کند.باید گفت رنگها هم حس دارند و باعث برانگیختگی احساسات انسانها می گردندند. از این رو رانشناسی رنگها توسط متخصصان مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفتهاند و نتیجه اینکه :
درحالیکه اثر عاطفی رنگ از یک فرد به فرد دیگر با توجه به جنسیت آنها، زمینههای فرهنگی، تجربه شخصی و واریانسهای عصبی متفاوت است.
دستورالعملها و قوانین کاملی وجود دارد که توسط مطالعات روانشناسی رنگ مطرح شدهاند. درک این قوانین موضوع بسیار مهمی در مسئله برندینگ نیز می باشد. به کارگیری هر رنگی در کسب و کار شما می تواند معنای جالب و مهمی داشته باشد این که شما بخواهید با استفاده از یک رنگ خاص حرفه و کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید نیاز به دانش اولیه ای در زمینه ی روانشناسی رنگ ها دارد. سازمان ها برای ایجاد یک برند سازمانی که نشان دهنده ی محصول، خدمات ارائه شده و شرکت های زیر مجموعه ی آن است، از اجزا و عوامل بسیاری مانند نام، نماد، رنگ ها استفاده می کنند. چالشی که بازاریابان در ایجاد یک برند با ویژگیهای متفاوت با آن مواجه هستند از نظر بصری است که بتواند شناخت و حس وفاداری به برند را در مشتریان ایجاد کند. بازاریابان می دانند که رنگ ها، نقش بسیار مهمی برای بیان موقعیت و اهداف شرکت داشته و برای تبلیغات مشاغل خود و در نگرش و در درک بازارهدف تاثیرگذارهستند.
رنگ ها جدا از تاثیری که بر افراد می گذارند می توانند بر روی کسب و کار و برندینگ شما و نحوه ی تفکر مشتری در مورد شما نیز تاثیر بگذارند. نتیجه ی بسیاری از تحقیقات در خصوص تاثیر رنگ ها ثابت نموده که برخی رنگ ها تاثیر بیشتری را در ایجاد واکنش های مطلوب از سوی مخاطبین دارند. هم چنین بازاریابان باید به منظور استفاده بهتر از رنگ ها این نکته را مد نظر قرار دهند که انتخاب یک رنگ برای سازمان، تاثیر ماندگاری بر درک مخاطبان از آن سازمان دارد. نکته مهم دیگر این است که رنگ می تواند تاثیر عاطفی نیز داشته باشد و احساسات و توجهات مشتریان را به خود جلب نماید. برای مثال کیفیت، قدرت و یا زنانه و مردانه بودن محصول یا خدمت را تحت تاثیر قرار می دهد. بر اساس این مطلب مهم بازایابان و شرکت های برندساز طبق آرمانها و استراتژی های بازایابی برای هر برند باید رنگ مناسب با آن شرکت یا تولید کننده را در نظر بگیرند تا به طور نامحسوس بتوانند تاثیر خود را در گام اولا از طریق بصری به بیننده تزریق نمایند.
در این متن پیش رو ما به تعدادی از رنگها و تاثیرات روانشناسی آن در افراد اشاره خواهیم داشت:
رنگ سفید:
رنگ سفید در کسب و کار نشان دهنده سطح بالایی از بازدهی و بهره وری است در خین حال نماد سادگی،انصاف،روشنی، پکیزگی و امنیت می باشد. این رنگ در اغلب برای شرکت های تجاری لبنی و شرکتهای تولید کننده لوازم بهداشتی دیده می شد. این رنگ برای بیمارستان ها و محصولات دارویی، محصولات رژیمی و کم چرب و البته محصولات بصری بسیارمفید است.
رنگ سیاه:
زنگ سیاه نشانه قدرت و اقتدار است. همچنین می توان این رنگ را تهدید آمیز و در بعضی موارد غیر دوستانه اتلاق کرد. این رنگ در بسیاری از نشانهای تجاری بزرگ دنیا همچون آدیداس، پوما، نایک، موتورولا وجود دارد و قدرت، تشریفت و رسمی بودن را همراه با سلطه جویی را به بیننده القا میکند. اتومبیلسازی مانند جگوار در تبلیغات خود از رنگ مشکی استفاده میکند تا ذهن خریداران را به سمت قدرت و ظرافت طراحی اتومبیلهایش بکشاند، خریدارانی که در زمره افراد با درآمد بالا، تحصیلات بالا و در کل کلاس بالا قرار میگیرند. مشکی رنگ پیچیدگی، تخصص و نمایانگر زندگی با پرستیژ است. اگر میخواهید تبلیغاتی جدی و رسمی داشته باشید از رنگ سیاه یا همان مشکی استفاده کنید.
رنگ قرمز
این رنگ برای فعالیت های فیزیکی کاربرد بسیاری دارد ودارای انرژی و نشاندهنده قدرت بالاست. همچنین رنگ قرمزبرای جلب توجه کاربرد زیادی دارد. رنگ قرمز کم به معنای عشق، اشتیاق، حساسیت است و رنگ قرمز تیره منتقل کننده مفهوم قدرت، جدیت در تصمیم گیری، رهبری، شجاعت و اشتیاق است. معمولا رنگ قرمز برای محصولات یا خدماتی به کار رود که خریدار یا مشتری میخواهد الساعه از آن استفاده کند. مثلا شرکت کوکاکولا در طراحی ایستگاههای نوشیدنی خود از رنگ قرمز بهره میگیرد تا مشتریان را با اشتیاق و بیدرنگ برای نوشیدن به سمت آنجا بکشاند.
رنگ زرد
رنگ زرد عموما شادی و درخشندگی را القا می کند.این رنگ باعث تحریک ذهن و فرایندهای نشاط آورمیشود. جوانی و القای مثبت اندیشی ازاین رنگ استفاده میشود. تجارتهایی که مخصوصا با رویدادهای اجتماعی همراهند (مثلا کلوبها) از رنگ زرد بهره میجویند چرا که درخشندگی رنگ زرد مخاطب را سریع به سمت خود جذب میکند. برای جلب نظر و ایجاد استیلق جهت دیدن از ویترین مغازه ها و القای هیجان نیز استفاده میگردد. معروفترین برند هایی که ازاین رنگ استفاده میکند میتوان به مک دونالد اشاره نمود.
رنگ آبی
آبی یکی از پرکاربرد ترین رنگها در برندها و برنامه های کاربردی است. این رنگ صداقت، اعتماد، و اطمینان را نشان می دهد. رنگ آسمان و دریا و اقیانوس به مخاطب حس آرامش، صبر و اندیشیدن را میدهد. رنگ آبی برای بسته بندی نیزبسیار پرکاربرد است مخصوصا محصولات پاک کننده، محصولات مربوط به آب و فیلتر های تصفیه آب، مایعات شوینده، نوشیدنی، ایر لاینها و تهویه های هوا، سفر های دریایی و آب معدنی.همانطور که در بالا ذکر شد رنگ آبی در جلب توجه و القای اطمینان دربرندها بسیار شگفت انگیز است. برای تبلیغ تمامی تجارتها میتوان به کار برد بخصوص تجارتهایی که میخواهند وفاداری، پایداری، مسئولیتپذیری و… را به مشتری هدیه کنند.
رنگ بنفش
بنفش رنگی فانتزی است که در قدم اول نشان دهنده ثروت و تجمل می باشد علاوه بر آن کیفیت و خلاقیت، ظرافت و فرهیختگی، پیچیدگی، از آثار روانشناسی این رنگ بر شمرده می شود. محصولات و خدماتی که با مسائل مالی، تحصیلات عالی، آرامش و پرستیژ سر و کار دارند از رنگ بنفش در تبلیغات خود استفاده میکنند.
آبی فیروزه ای:
نشان دهنده احساسات است و نماد توازن و تعادل می باشد. همچنین در مهارت های ارتباطی بسیار الهام بخش می باشد.این رنگ اغلب در محصولات پزشکی و دندانپزشکی ها مورد استفاده قرار میگیرد.وهمچنین در بازار و تجارت رنگ فیروزهای اغلب در برندهای متمرکز بر ارتباطات از جمله آموزش، رسانه و فناوری رایانه یافت میشود.
رنگ نقره ای:
این رنگ در زمره رنگ های مدرن قرار میگیرد. و ازدیگر آثار روانشناسی این رنگ پیچیده بودن آن است که نوعی حس ابهام و راز و رمز را القا مینماید.
رنگ نارنجی:
رنگ نارنجی رنگ ماجراجویی است رنگ اشتیاق و شورو با اعتماد بنفس بودن را القا میکند که علاوه بر آن نشان دهنده خوشبینی و شاد بودن است. . رنگ نارنجی برخلاف رنگهای قرمز و زرد هشدار دهنده نیست بلکه برای جلب توجه بیشتر استفاده میشود، به همین دلیل شاهد کاربرد آن در مخروطیهای کنارههای خیابان و برخی برنامههای تبلیغاتی هستیم. این رنگ مناسب برند های تولیدی و فروشگاهی است که تکاپو و تحرک در آن جریان دارد. رنگ نارنجی در انتهای طیف رنگی فیزیکی قرار میگیرد و معمولاً در مواردی برای نشان دادن غذا یا گرما از آن استفاده میشود. غروب آفتاب، مرکبات و کدو تنبل نمونههای اصلی استفاده از این رنگ در خوراکیها هستند و در اغلب موارد به عنوان یک رنگ پرکاربرد در مراسم هالووین استفاده میشود. بطورکلی رنگ نارنجی در کل دنیا توجه بیشتری را به خود جلب میکند تا رنگ نقره ای.
رنگ سبز:
رنگ سبز نماد طبیعت، سلامتی، بهبود ، و شفاست. این رنگ نشان دهنده احساسات و تلقین روحیاتی همچون مهربانی و مردم داری میکند. سبز تیره نماد پول و بانکداری و بورس است. این رنگ آرامش یخش و دلپذیر است در این رنگ دنیاایی امن که پر از آب، پرندگان و زندگی است ترسیم می شود. به همین دلیل این رنگ به عنوان یک رنگ اطمینانبخش شناخته میشود
هویت برند شما مشخص میکند که دنیا چه درکی از برند شما دارد. رنگ یک جزء جدایی ناپذیر برای این احساسات و ادراک است. انتخاب رنگی که بتواند به بهترین شکل ممکن شخصیت برند شما را نشان دهد، برای ایجاد یک برند تجاری و معتبر بسیار مهم است. این تصمیمی نیست که شما بخواهید از روی هوا و هوس به آن برسید بلکه درک روانشناسی رنگ این بینش را به شما میدهد که تحقیقات کاملی در مورد انتخاب برندینگ داشته باشید و در نهایت به این نتیجه برسید که کدام رنگ برای نام تجاری شما مناسبتر است